Category Archives: Uncategorized

Pertama Kali Terlibat Mesyuarat PIBG



Salam macho semua..
Hari ini merupakan kali pertama abangmacho hadir ke mesyuarat PIBG..
anak sulong dah masuk darjah satu jadi barulah merasa..macam mana gayanya mesyuarat ni.
Sedar tak sedar, anak dah semakin membesar..kejap jer dah 7 tahun huhu..rasanya macam baru jer daftar sekolah pasti anak sulong.
Datang dah la lambat, ingatkan start pukul 9pg..pukul 8.30 tu ydp dah start berceloteh disusuli dengan abang pengetua yang segak berbaju merah pada hari ini..
Malas betul nak dengar talk yg protokol2 ni, abangmacho dpt kupon makan kita sapedekk dulu..
Mak aiii kuih kat gerai jualan ni 50sen satu..nak kata besar tu tak lah besar..sbb dpt kupon free diam jer lah, yg penting perut abangmcho kenyang pagi ni..
Lama juga 2 abang kuat persatuan ni bercakap..tak layan sangat content dulu kini selamanya tu…yg penting abangmacho nak tahu isi meeting yg pertama kali hadir ni..
Fuh berasap juga nak jadi YDP PIBG ni..bertalu2 soalan maut dari parents..tp relax dan macho jer abang YDP ni jawab dan taichi..
Tak juga hebatnya abang pengetua sekolah yang segak bergaya menerima soalan2 pedas yg boleh panas bontot kalau org yg biasa terima..
Mana taknya, dengan prasana sekolah, keselamatan murid2, dana2 untuk jalankan aktiviti, anak2 bermasalah, makanan di kantin yg katanya mahallah, dan macam2 lagi lah..
2 org abang yg kuat ni dengan tenang jawab semua soalan2 tu tanpa miss..
Brother kat sebelah abangmacho ni, dari awal asyik2 komplen2..itu tak kena, result upsr tak bentangkan, naper x breakdown result upsr ni..adoii perlu ker abangmacho kena jadi mcm brother poyos ni..huhu..klu secara zahirnya, pening abang YDP dan abang pengetua ni nak uruskan persatuan..hoho
By the way, abangmacho dapat attend mesyuarat pibg ni sampai habis..pukul 1.15pm jugalah habisnya..
Teringat dulu masa abangmacho attend meeting kerajaaan yg penuh protokol kiki..sekarang meeting, tgk figures dan table jer dan action current dan action plan..dah settle!!..
Secara rumusannya, persatuan perlu memenuhi dan menjaga kehendak pelanggan (parents) supaya produk (anak2 murid) berada dalam keadaan kualiti yang tinggi dan selamat..jadi badan pengurusan dan perlaksana memastikan visi dan misi ni tercapai..adoii tiba2 ayat skema akak setiausaha..
Abangmacho ni sempoi jer!!!

Minyak Naik 20 Sen Hari Ini!!!

Semalam Umumkan, Hari Ini Merasa

Hari ini bermulanya kenaikan harga minyak..naik tak banyak pun cuma 20 sen jer…perhhhh cuma tue tak tahan…malam tadi dekat facebook dah kecoh panas punggung kenaikan harga minyak ni..

 

Minyak Naik 20 Sen Harga Barang Akan Naik Bro..

Tang ni abangMACHO risaukan..biasanyalah (tetapi selalunya) bila dah naik harga minyak, tak pasal-pasal harga barang lain boleh pulak naik tiba-tiba…kelapa muda dulu, boleh RM2.50 satu biji..laaa ni dah jadi RM4..giler kawww..tambah seringgit boleh beli 2 biji kelapa…hohoho

tak tau lah apa lagi yang boleh jadi naik harga barang nanti…gaji tak naik-naik..ekonomi katanya semakin lembap..harungi dengan hati yang tabah..

tak per mungkin hunjung bulan 2 nanti harga minyak turun pulak..mana lah taukan..

 

Dah kena beringat-ingat bila berbelanja…

Pada masa ketika ini, janganlah berboros bila berbelanja..belanja ikut kemampuan..tak perlulah nak belanja ikut nafsu..

macam mana tu belanja ikut nafsu??…nampak jer barang terus nak beli..dah ada dah barang tue kat rumah, tapi masih nak beli juga..kot yer pun..beli benda yang perlu sahaja..yang kat rumah tue pakai dulu sampai lunyai @ habis gunapakai..

 

Kena banyak buat simpanan…

buatlah tabungan harian..berjimat cermat ada balance masuk tabung..kan orang tua-tua ada bagitahu..sikit-sikit lama-lama jadi bukit..duit simpanan banyak macam bukit lah kot hehehe..

tak per lah walau sedikit pun..kalau lah simpan RM5 sehari..sebulan bukan ker dah RM150/bulan..setahun dah ada RM1,800 setahun..cukup kot nanti boleh guna masa bayar yuran anak2 sekolah..tak der lah pening2 kepala nak korek duit tang mana..

 

Tambahkan pendapatan…

senang cerita buat kerja part time..tambah duit poket..duit gaji kerja sebulan buat perbelanjaan harian..kerja part time buat simpanan…wowww kan best setiap bulan ada simpanan RM1,000..setahun dah ada RM12,000..duit simpanan ni janganlah di usik..simpan dan lupa..tup2 nanti banyak ler…jangan pulak RM12,000 nie pi joli katak..beli hanndbag, upgrade kereta, dan macam2 lagi..

adoiii…kerja harian pun lambat balik, macam mana nak buat income part time???

tang ni ramai yang failed…bukan failed apa, tapi blur dah kat sini..kerja masuk pukul 7 pagi..balik dah 7 malam kadang2 balik pukul 9 mlm (dapatlah overtime sikit)..nak pergi kerja part time lagu manooo..

sekarang ni nak kerja part time bukan lagi benda yang susah…ada handphone (make sure smartphone ler) dah boleh create satu kerja part time..

ada bisnes yang tak perlu keluar rumah, tak perlu simpan produk dah boleh jana income..

kalau masih tak tahu nak bisnes apa sebagai part time..cuba klik link ini, jana Rm2000 guna dropship, kot-kot lah ada rezeki kenaikan harga minya 20 sen ni..

minyak naik macam mana pun, kalau simpanan melebihi inflasi, masih lagi boleh senyum lebar..

abangMACHO bagi contoh, kalau jumlah income RM10,000 tapi perbelanjaan bulanan cuma RM4,500..kan seronok macam tu..berbanding jumlah income RM4,500 tapi belanja mak aiii RM7,000..tue yang banyak hutang sana sini..terutamanya kad kredit..